Media & reacties


 
Wat als er fake news in een advertentie in de krant staat? Phytofar vindt het belangrijk mee te werken aan de verspreiding van correcte informatie over de complexe materie van gewasbescherming. Vandaar onze reactie.


 
Multi-residuen van gewasbeschermingsmiddelen in voedsel: reden tot bezorgdheid?

Lees hier het standpunt van Phytofar!


 
Christian Walravens, al jaren expert bij een lid van Phytofar, gaat in dialoog met landbouwer (bio én conventioneel) Christophe Jolly om te praten over geïntegreerde gewasbescherming (IPM). Jolly legt uit dat bij IPM gewasbescherming van geval tot geval wordt toegepast. De sleutel is het veilige gebruik van alle middelen en ervoor zorgen dat de boeren volledig opgeleid zijn om ze te hanteren. Bekijk het fillmpje van de Europese organisatie ECPA. #IPM #ECPA #withourwithout 


©Honeybee Valley
De laatste tijd was het wel vaker in het nieuws: een grote exotische wesp bedreigt onze inheemse bijen. Het gaat over de Aziatische hoornaar, die ergens sinds 2016 vanuit Frankrijk in ons land is aanbeland en sindsdien aan een opmars bezig is. Dit insect jaagt op bijen aan de ingang van de kast. Als de bijen in de kast voldoende verzwakt zijn, gaat de exoot ook in de kast bijen en broed roven om haar nakomelingen mee te voeden. Dat gebeurt vooral in het najaar, wanneer andere voedselbronnen schaars worden. De Aziatische hoornaar kan ook virusziekten overdragen op bijen.
Tot dusver was de Varroa-mijt (Varroa destructor) de belangrijkste oorzaak van bijensterfte. Naast deze intussen algemeen voorkomende “exotische” mijt, heeft de imker er dus nu een zorg bij. Het begon met  één gedetecteerde nest in Wallonië in 2016, en in Vlaanderen in 2017. Nu is er al sprake van ongeveer 150 meldingen en tientallen nesten in België. De Aziatische hoornaar staat op de Europese lijst van exoten die moeten bestreden worden.

Zoals steeds vraagt de bestrijding een geïntegreerde aanpak. Het handmatig verwijderen van nesten tussen zonsondergang en zonsopgang en vervolgens door verhitting of bevriezing de bewoners van de kolonie doden is zeer effectief. Vaak hangen de nesten hoog in de bomen of op moeilijk bereikbare plaatsen. Met het vallen van de bladeren zijn de grote nesten goed waar te nemen. Dan worden insecticiden ingezet om de wespen op een veilige en efficiënte manier te doden en te verwijderen.
Er zijn ook vele inheemse nuttige wespen, zoals de inheemse Europese hoornaar. Dus vooraleer in het wilde weg wespen(nesten) te vernietigen, best eerst een vakman raadplegen!

Help de imkers en contacteer :
  • Voor nesten in Vlaanderen: Honeybee Valley via dit e-mailadres.
  • Voor nesten in Wallonië: de brandweer in jouw buurt.