Sentinel


De sentinel is, in tegenstelling tot biofilter en fytobak, geen biologisch zuiveringssysteem voor restwater, maar een fysico-chemisch systeem. Er worden chemicaliƫn toegevoegd waardoor de stoffen in het restwater vlokken vormen, neerslaan en een sliblaagje vormen. Het overblijvende water wordt via een actieve koolfilter gezuiverd.
De sentinel kan veel grotere capaciteiten aan dan biofilter en fytobak, en is daardoor erg geschikt voor loonsproeiers of grote landbouwers.

Hoe werkt de sentinel?

Phytofar heeft in 2008 een sentinel aangekocht en stelt die via POVLT (Provinciaal Onderzoeks- en Voorlichtingscentrum voor Land- en Tuinbouw, West-Vlaanderen) en Volsog (Vereniging van de Loonsproeiers) ter beschikking van de loonsproeiers en grote landbouwers. Het systeem werkt als volgt:
  1. zo weinig mogelijk restwater overhouden door te spoelen op het veld
  2. restwater opslaan in een reservoir
  3. sentinel komt naar je bedrijf en verwerkt het restwater
  4. het gezuiverde water opslaan
  5. het water hergebruiken voor een totaalherbicide toepassing of een eerste spoeling
Meer info vind je in de presentatie "Verwerken van spuitresten van gewasbeschermingsmiddelen via sentinel: de oplossing voor de loonsproeier" die je hier kan downloaden.

Bekijk ook het filmpje over de werking van Sentinel.

                   
Sentinel
Sentinel zuivert de troebele restfractie tot zuiver water

Ook landbouwers van Bocholt en omstreken kunnen voortaan hun spuitresten kwijt in een gemeenschappelijke spoel- en reinigingsinstallatie op het loonwerkbedrijf Weltjens in Bocholt.
De spuitresten zullen daar dan met de Sentinel gezuiverd worden, waarna het water opnieuw kan gebruikt worden.