Phytofar Instituut

Het Phytofar Instituut wordt geleid door een onafhankelijke Wetenschappelijke Raad en streeft naar een duurzame landbouw. Tweejaarlijks worden er prijzen uitgereikt.

De volgende Prijsuitreiking van het Phytofar Instituut vindt plaats op 28 november 2017. De deadline voor het indienen van een dossier is 30 april 2017. Een aantal richtlijnen vind je alvast hier.  


 
 

Op 5 november 2015 heeft het Wetenschappelijk Comité van het Phytofar Instituut voor de 8e keer 2 prijzen uitgereikt van elk € 7 500 euro aan twee projecten die bijdragen tot een duurzame landbouw. Voor de eerste keer is ook een prijs van € 1 500 uitgereikt aan een doctoraat.

De wetenschappelijke prijs is toegekend aan het project “Développement d’un piège à leurres phéromonaux pour le suivi des populations et la gestion intégrée de la cécidomyie équestre, Haplodiplosis marginata (von Roser)”.
Dit project werd ingestuurd door Florence Censier, Bernard Bodson, Georges Lognay, Pascal Laurent, Marie-Laure Fauconnier, Christophe Fischer, Stéphanie Heuskin - ULg-Gembloux Agro-Bio Tech, Michel De Proft - CRA-W.

De professionele prijs ging naar “Het ForwardFarming kennisplatform voor duurzame landbouwpraktijken” van Josse en Jan Peeters - landbouwers en Patricia Smet, Janina Wolf, Dirk Baets, Marc Sneyders - Bayer CropScience.

Voor het eerst werd ook een doctoraatsprijs ter waarde van € 1 500 uitgereikt en die ging naar Bjorn Gehesquière - UGent voor zijn doctoraatsverhandeling met als titel: Cylindrocladium buxicola nom. cons. prop. (syn. Calonectria pseudonaviculata) on Buxus: molecular characterization, epidemiology, host resistance and fungicide control. Promotoren waren Monica Höfte (UGent) en Kurt Heungens (ILVO). Ook het Proefcentrum Sierteelt heeft meegewerkt aan het onderzoek.
 

        De Wetenschappelijke Raad van het Phytofar Instituut voor Onderzoek en Ontwikkeling van een Duurzame Landbouw reikte op 5 november 2013 voor de zevende keer een prijs uit van € 7 500 aan twee projecten die bijdragen tot een duurzame landbouw.

Hier ontdekt u de 2 winnaars, foto's, filmpjes, alle speeches, presentaties en persberichten.

Wij maakten 2 filmpjes van de Phytofar Instituut Prijzen 2011.
Het eerste werd gemaakt tijdens een academische zitting waar Minister Sabine Laruelle de 2 prijzen uitreikte, in het tweede filmpje gaan we op bezoek bij de winnaars en laten ze ons hun project in de praktijk zien. Je vindt de filmpjes hier.  

Op deze link kan je de foto's van de Prijsuitreiking bekijken.